Χατζηκώστα 5, 45444
ESPA
espa

Ας συστηθούμε

Καλώς ήρθατε

Ονομάζομαι Βίκυ Βάββα και είμαι ψυχοθεραπεύτρια (δραματοθεραπεία / οικογενειακή θεραπεία), παιγνιοθεραπεύτρια, σύμβουλος γονέων, παιδαγωγός θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Εργάζομαι θεραπευτικά και συμβουλευτικά με παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Εκπαιδευτική διαδρομή

Έχω μεγαλώσει στα Ιωάννινα και μετά από μία 17ετή δημιουργική διαμονή μου στην Αθήνα, το 2013 επέστρεψα στα Ιωάννινα όπου ζω και εργάζομαι από τότε. Από νωρίς ανακάλυψα και πίστεψα στη θεραπευτική δύναμη της Τέχνης. Συγκυρίες και επιλογές, προκλήσεις και ευκαιρίες, με οδήγησαν στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μου να στραφώ στο πεδίο της Ψυχικής Υγείας, το οποίο συνεχίζω να εξερευνώ με αυξανόμενο ενδιαφέρον και βαθιά αγάπη. Όπως θα καταλάβετε παρακάτω, είμαι ένθερμη οπαδός της Διά βίου μάθησης! Οι δύο τομείς που με εμπνέουν για μια συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι η Ψυχική Υγεία και οι Τέχνες. Η μεγαλύτερή μου έμπνευση όμως, ήταν και θα είναι ο κάθε άνθρωπος και η κάθε μοναδική ιστορία, η συναρπαστική πορεία και προσπάθεια του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, να βρει το προσωπικό του νόημα, να διαχειριστεί τις δυσκολίες, να προχωρήσει και να αναπτυχθεί, να θεραπεύσει και να ανακουφίσει τα τραύματα της ψυχής του, να επιτρέψει στο δικό του μαγικό δυναμικό να λάμψει και να φωτίσει το δρόμο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Πανεπιστημιακό τμήμα της Νοσηλευτικής στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002), απέκτησα με υποτροφία το μεταπτυχιακό μου στην Ψυχική Υγεία (ΕΚΠΑ – 2005).

Στη συνέχεια ολοκλήρωσα τετραετή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην δραματοθεραπεία στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ, παράλληλα με τις τριετείς σπουδές μου στην παιδαγωγική θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού στο Θέατρο της Ημέρας του Λάκη Κουρετζή. Έχω εκπαιδευτεί στο συντονισμό Ομάδων Σχολών Γονέων στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων (σύστημα Μ. Χουρδάκη). Μέσα στο 2017 ολοκλήρωσα τη φοίτησή μου στην Παιγνιοθεραπεία (Certficate) στην εταιρεία Play Therapy Greece με πιστοποίηση από τον οργανισμό Play Therapy International (PTI). Το 2019 ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου στην Παιγνιοθεραπεία (επίπεδο Diploma). Από το 2018 εκπαιδεύομαι στη Συστημική Ψυχοθεραπεία (ΚΕΣΥΘΕΣ). Το 2019, εκπαιδευόμαστε μαζί με μία ομάδα παιδαγωγών / εμψυχωτριών (Memento) στο θέατρο Playback από την Ελληνική Σχολή Θεάτρου Playback, ένα είδος θεάτρου που βασίζεται στις ιστορίες του κοινού και συνδέει τη δραματική τέχνη με την προσωπική αφήγηση και την ψυχολογία. Το 2020 συμμετέχω σε δύο εκπαιδεύσεις ακόμη: Stroyplay, μία εκπαίδευση που αφορά στην αξιοποίηση των μεταφορών και των ιστοριών στην Ψυχοθεραπεία και Circle of Security, μία εκπαίδευση πάνω σε μία θεραπευτική παρέμβαση με βάση το attachment.

Σταθμοί και συνεργάτες

Συντονίζω ομάδες συμβουλευτικής γονέων από το 2005, αρχικά ως συνεργάτιδα του ΙΔΕΚΕ (Υπουργείο Παιδείας) και στη συνέχεια αυτόνομα. Εργάστηκα ως δραματοθεραπεύτρια στο χώρο της ψυχικής υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας Ζωγράφου κ Βύρωνα, Κέντρο Ημέρας Αιγινήτειου Νοσοκομείου) και το χώρο της απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, Στεγνό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ) καθώς και στο Ινστιτούτο δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ στην Αθήνα, μέχρι και τον Ιούνιο του 2013. Παράλληλα, εργάστηκα σε κέντρα δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά με βασικό εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι. Έχω συμμετάσχει τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών – δημιουργικών προγραμμάτων για παιδιά, με κεντρικό άξονα την τέχνη γενικά και ειδικότερα τη δραματική. Έχω παρακολουθήσει πλήθος βιωματικών σεμιναρίων σχετικών με την ψυχική υγεία, τη δραματοθεραπεία, το θεατρικό παιχνίδι και το εκπαιδευτικό δράμα,  τη συμβουλευτική & εκπαίδευση ενηλίκων και έχω συμμετάσχει ως εισηγήτρια / συντονίστρια σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια με προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις και βιωματικά εργαστήρια.

Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το θέατρο για 15 και πλέον έτη, παρακολουθώντας κύκλους σπουδών στο θεατρικό εργαστήρι του Δ.Ζωγράφου (Αθήνα) και συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την αφήγηση παραμυθιών και τη συγγραφή παραμυθιών και διηγημάτων (ΕΚΕΒΙ). Δύο παραμύθια, δύο διηγήματα και 1 ποίημά μου έχουν εκδοθεί. Διατηρώ σταθερή συνεργασία συστηματικής αρθρογραφίας με την ημερήσια εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» και με το τηλεοπτικό κανάλι Ήπειρος TV1, όπου συζητάμε θέματα ψυχικής υγείας σε εβδομαδιαία βάση. Είμαι μέλος της Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών και Δραματοθεραπευτών Ελλάδας και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Ανοιχτό παράθυρο

Από το 2013, πέραν του θεραπευτικού έργου, συμμετέχω στο σχεδιασμό και την υλοποίηση παραστάσεων κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραμυθιών και συντονίζω δράσεις αφήγησης και θεατρικού παιχνιδιού σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Παράλληλα, είμαι υπεύθυνη διοργάνωσης εκδηλώσεων στο οικογενειακό βιβλιοπωλείο «Οσελότος» και έχω διδάξει ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε ΙΕΚ, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, ΚΕΕ. Έχω αναλάβει το συντονισμό και την εμψύχωση δράσεων σε συνεργασία με φορείς όπως ΣΕΟ, ΕΨΕΠ, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ΚΕΣΥ, Παιδικά Χωριά SOS, Στέγη Αυτιστικών Ατόμων, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Μονάδα Προστασίας Παιδιού, Πολιτιστικούς Συλλόγους και είμαι συνεργάτιδα του Πανελλήνιου Δικτύου Θεάτρου για την Εκπαίδευση σε προγράμματα ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού και ένταξης των μαθητών – προσφύγων που διενεργούνται σε σχολεία της πόλης.

Μετά την κρίση του 2020, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου διεξάγεται μέσω διαδικτύου: ατομικές συνεδρίες, σεμινάρια συμβουλευτικής και προσωπικής ανάπτυξης, ομάδες αυτογνωσίας. Όπως και σε προηγούμενες κρίσεις και μεταβάσεις της ζωής μου, έτσι και τώρα, συνεχίζω, άλλοτε εύκολα, άλλοτε με δυσκολία, να ανακαλύπτω τις χαραμάδες του φωτός μέσα στις σκοτεινές περιοχές, τις εναλλακτικές διαδρομές μέσα σε φαινομενικά αδιέξοδα, τη σημασία της σύνδεσης και της αλληλεγγύης όταν οι σταθερές συνθήκες ζωής δοκιμάζονται…. Από όλες μου τις εκπαιδεύσεις ξεχωρίζω αυτές που είχαν έντονα βιωματικό χαρακτήρα. Ένα εργαστήριο κατανόησης του εαυτού και των σχέσεων ήταν για μένα η προσωπική μου ψυχοθεραπεία (ατομική και ομαδική) και φυσικά, από τη μία τα δώρα – αποθέματα που μου έχουν δοθεί απλόχερα στη μέχρι τώρα πορεία μου και από την άλλη, οι δοκιμασίες που συνάντησα στο μονοπάτι της ζωής, οι απρόσμενες προκλήσεις και οι απώλειες. Όλα αυτά μαζί, έχουν συμβάλλει με μοναδικό τρόπο στο να θυμάμαι και να τιμώ κάθε μέρα το δώρο της ζωής με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Ανοιχτό Παράθυρο © 2023. All Rights Reserved - Κατασκευή ιστοσελίδας Click4web