Συμβουλευτική γονέων

Πιστεύω ότι ο τρόπος μεγαλώματος ενός παιδιού, οι πρώτες εμπειρίες, καταγραφές, αναμνήσεις, η εικόνα του εαυτού και η αίσθηση για τον κόσμο που διαμορφώνεται στα πρώτα χρόνια ζωής, αντηχεί μέσα μας για πολλά χρόνια, γι’ αυτό και θεωρώ εξαιρετική σημαντική και συν-κινητική τη συνεργασία μου με γονείς και παιδιά.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, γινόμαστε γονείς χωρίς εγχειρίδιο χρήσης ή οδηγό με συνταγές επιτυχίας. Η είσοδος στο γονεϊκό ταξίδι, συχνά ανακινεί μέσα μας αναμνήσεις, πληγές και παρελθοντικές εκκρεμότητες από τη δική μας οικογένεια προέλευσης. Μα και χωρίς παρόμοιες αναταράξεις, η συμπόρευση με ένα ή περισσότερα παιδιά, η ευθύνη της ασφαλούς και απρόσκοπτης ανάπτυξής τους, η λαχτάρα μας να συμβάλλουμε στην ευτυχία τους, φτάνουν και περισσεύουν για να νιώθουμε συχνά την ανάγκη για στήριξη και καθοδήγηση.

Η συμβουλευτική γονέων σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο έχει στόχο την πρόληψη δυσκολιών, τη στήριξη και ενδυνάμωση των γονιών, την ενημέρωση και εκπαίδευσή τους, τη δυνατότητα αναστοχασμού και διερεύνησης των εναλλακτικών, την αναζήτηση νέων πιο λειτουργικών τρόπων επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων, την έκφραση συναισθημάτων και προβληματισμών, την καλύτερη κατανόηση του παιδιού και των αναπτυξιακών σταδίων και φάσεων, την ανακούφιση, το μοίρασμα, τη συνάντηση, την εδραίωση της αίσθησης ότι κανείς δεν είναι μόνος σε αυτό το μακρύ, συναρπαστικό μα και απαιτητικό ταξίδι της γονεϊκότητας…

Σε ατομικό επίπεδο, τα θέματα της συνεδρίας προέρχονται συνήθως από τους γονείς και αφορούν συγκεκριμένα αιτήματα. Σε ομαδικό επίπεδο, η σύμβουλος από κοινού με τους συμμετέχοντες, συνδημιουργούμε το χάρτη των θεματικών ενοτήτων στις οποίες θα συνοδοιπορήσουμε.

Οι προσεγγίσεις που αξιοποιώ στη συμβουλευτική γονέων:

  • Υλικό και οπτική από το εξελικτικό σύστημα της Μ. Χουρδάκη (Σχολές Γονέων)
  • Εργαστήρι αποτελεσματικού Γονέα (Gordon)
  • Ο κύκλος της ασφάλειας (Circle Of Security)
  • Υλικό και πρακτικές από το χώρο της Παιγνιοθεραπείας, του Storyplay και του Theraplay
  • Θεωρία του Δεσμού και θετική διαπαιδαγώγηση

Θυμηθείτε: δεν υπάρχει κανένας τρόπος να είμαστε τέλειοι γονείς, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι για να γίνουμε αρκετά καλοί! Ας τους ανακαλύψουμε!

 

“Στο τέλος της μέρας, αυτό που συμβάλλει καθοριστικά στην ευημερία ενός παιδιού είναι η θετική σχέση με τους γονείς”

Ανοιχτό Παράθυρο © 2023. All Rights Reserved - Κατασκευή ιστοσελίδας Click4web